×
Početna Golf u Hrvatskoj Gdje igrati Akcijski plan O konferenciji Program Galerija Registracija Sponzori Sponzori Podrška Ankete Kontakt

Golf u Hrvatskoj

KRATKA POVIJEST HRVATSKOG GOLFA

Prije Drugoga svjetskoga rata golf se u Hrvatskoj igrao na četitri lokacije: na otoku Veli Brijun, u Zagrebu, u Ičićima (između Opatije i Lovrana) te kod Splita (Klis). Od kraja 2. svjetskog rata pa do 1989. godine golf je u Hrvatskoj potpuno zaboravljen.Početkom 1990-ih godina grupa entuzijasta ponovno pokreće golf u Hrvatskoj.

Golf se u našim krajevima prvo počeo igrati na Brijunima. Krajem 19. stoljeća Brijunsko otočje kupio je austrijski industrijalac Paul Kupelweiser i pretvorio ga u turističku meku. Tijekom prve polovice 20. stoljeća na Brijunima se nude brojni sportski sadržaji: sportovi na vodi, kriket, tenis, jahanje, polo, a od 1922. godine priključuje se i golf. Iste godine dovršeno je i golf igralište od 18 polja, a prema pisanju ondašnjeg tiska, jedno je od najljepših u Europi. Godine 1923. održan je i prvi službeni turnir. Tijekom 1930-ih godina učinjena su različita poboljšanja igrališta dok su najveće preinake rađene 1932. i 1933. godine. Tada su izgrađena i neka nova polja, a posebno zanimljivo bilo je dvanaesto koje je green imalo na malenom poluotoku u zaljevu Tiganj. Tijekom 20-ih i 30-ih godina na brijunskom igralištu igrala je europska aristokracija i poslovna elita. Posljednja službena natjecanja na Brijunima održana su 1939. godine. Raspolažemo sa podatcima da su anglo-američki vojnici stacionirani na Brijunima još nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata igrali golf.

Precizno vrijeme nastanka Golf kluba Zagreb nije utvrđeno, no 1929. godina spominje se kao godina uspješnog osnutka kluba. Utemeljitelji su bile najviđenije osobe ondašnjeg Zagreba, dok se kao osnivač spominje i hotel Esplanade u čijim se prostorima nalazilo sjedište kluba. Godine 1931. klub broji osamdesetak članova. Već sljedeće godine broj članova se popeo na 120, što je za ono vrijeme respektabilan broj. Vodstvo Golf kluba Zagreb odmah nakon osnutka upućuje gradskim vlastima molbu za dodjelu zemljišta za izgradnju igrališta. Molbi je udovoljeno te im je dodijeljeno zemljište unutar Maksimirskog perivoja. Do početka 1931. sagrađeno je igralište od 9 polja. Iako su se na igralištu odigrali brojni turniri, klub nailazi na niz poteškoća u radu. Od početka izgradnje igrališta planirala se i izgradnja klupske kuće, ali do realizacije nikad nije došlo, najvjerojatnije zbog financijskih razloga. Klub je bio aktivan do 1936. ili 1937. godine.

U Ičićima je u svibnju 1930. godine otvoreno golf igralište od 9 polja. Izgrađeno je na obiteljskom zemljištu, a sa svakog polja pružali su se prekrasni pogledi na Kvarner. Topla klima i način izgradnje dopuštali su igru tijekom čitave godine što je uz prekrasne vizure spominjano kao najveća blagodat ovoga golf igrališta koje se reklamiralo kao Golf u planini na obali mora. Golf klub osnovan je u Opatiji, a njegovi članovi bili su uglednici iz Opatije, Rijeke i Trsta, ali i stalni posjetitelji Opatijske rivijere iz ostalih europskih zemalja. Od Opatije ili Lovrana do igrališta gosti su se prevozili luksuznim automobilima ili posebnim autobusima. Igralištem se koristilo sve do 1943. godine, do kapitulacije Italije. Kad su u taj kraj došle njemačke vojne snage, na dva ključna mjesta na igralištu izgrađeni su betonski bunkeri i tako je započela njegova devastacija. Poslije Drugog svjetskog rata tu je bio rasadnik, a potom i autokamp.

Nakon duže stanke, golf se u Hrvatskoj ponovno pokreće u zadnjem desetljeću 20. stoljeća. Unatoč ratu, grupa entuzijasta pokreće osnivanje nekoliko klubova u Zagrebu i Sinju. Uz Savski nasip, članovi Golf kluba Bundek uređuju prvo vježbalište, a nešto kasnije i tri polja. Druga grupa entuzijasta uređuje vježbalište između Horvaćanske ceste i Kineziološkog fakulteta te osniva University golf club Zagreb.

1992. i 1993. godine članovi University golf kluba iz Zagreba, na čelu s Draženom Slamarom, obnovili su 9 polja nekadašnjeg golf igrališta na Brijunima. Unatoč nestandardnom igralištu, u jesen 2003. g. na njemu je održano i prvo službeno Hrvatsko pojedinačno golf prvenstvo. Igralište na Brijunima 2004. prošireno je s dodatnih 9 polja, tako sada ima ukupno 18 polja.
U lipnju 1992. osnovan je Hrvatski golf savez, a tri mjeseca kasnije primljen je u Europsku golf asocijaciju (EGA). Nekoliko godina kasnije registrirana je i Profesionalna golf udruga (HPGA).

Prvo pravo golf igralište od 18 + 9 polja otvoreno je 14. srpnja 1998. godine u blizini mjesta Krašić, na pola puta između Zagreba i Karlovca. Od 2000. do 2009. godine u Zagrebu se postupno dovršava igralište Golf & Country Cluba Zagreb, koje se sastoji od klupske kuće, driving rangea te igrališta od 9 i 18 polja. Prvo suvremeno golf igralište uz more otvoreno je 2009. godine pod nazivom Golf & Country Club Adriatic kod Savudrije u Istri, s 18 polja. Iste godine otvoreno je i igralište kod Čakovca s 9 rupa – Golf centar Sveti Martin.

Dakle, sve ukupno u Hrvatskoj postoje četiri golf igrališta od 18 polja, dva od 9 polja te još deset kvalitetnih vježbališta za golf (Motovun, Stobreč-Split, Tar, Zaprešić, Pula, Poreč, Zmajevac-Baranja, Ilok, Šibenik, Samobor) i 7 improviziranih vježbališta (Krasica- Rijeka, Slavonski Brod, Koprivnica, Medulin, Osijek, Rovinj, Umag). Još dva vježbališta su u izgradnji : Valalta-Rovinj, a drugo je u Samoboru.

Trenutno, diljem Hrvatske, a posebno uz Jadransku obalu, od Istre do Dubrovnika, postoji i čitav niz projekata u različitim pripremnim fazama.*

* Izvori korišteni iz teksta autora Dražena Pomykala.

HRVATSKI GOLF DANAS

Hrvatski golf savez (HGS), kao član Hrvatskoga olimpijskoga odbora, nacionalni je predstavnik hrvatskih golf klubova i njihovih članova. HGS je punopravni član European Golf Association (EGA) i International Golf Federation (IGF). U HGS je učlanjeno oko 30 klubova s oko 1.200 golfera. Pretpostavlja se da je još oko tristotinjak golfera koji nisu učlanjeni u Klubove.
Najbrojniji i najuspješniji klub je Riverside golf klub Zagreb. Drugi po brojnosti i kvaliteti je Golf klub Ban Jelačić iz Zaprešića. Treći je Golf klub Pula.

U organizaciji HGS-a godišnje se organizira oko 30-ak natjecanja u svim kategorijama golfera: djeca, kadeti, juniori, stariji juniori, gospoda, dame, seniori. Najbolji predstavnici po kategorijama vrlo uspješno sudjeluju i na natjecanjima u susjednim europskim zemljama, a reprezentativci na Europskim i Svjetskim prvenstvima.
Pored ovih “službenih” natjecanja, na svim hrvatskim igralištima redovno se održavaju raznovrsni turniri na kojima uglavnom sudjeluje po stotinjak natjecatelja. U sezoni, od travnja do listopada, turniri se održavaju svaki vikend, a u Savudriji i na Brijunima cijelu godinu.

Na svim igralištima i nekoliko vježbališta redovno se provode tečajevi i škole golfa, kako za početnike, tako i za naprednije golfere. Najbolji klubovi redovno provode i sustavne treninge za svoje najbolje golfere, posebno za djecu i mlade. U tome prednjače već spomenuti klubovi u Zagrebu, Zaprešiću i Puli.

Autor: Dražen Slamar

 

Golf se 30-tih godina prošlog stoljeća igrao u parku Maksimir u Zagrebu.

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”basic_thumbnail”]